Статии

фирма "Програма консулт" с годишна номинация на БКДМП в категорията "Най-бързо развиващо се малко предприятие"

Дата: 20 декември 2019Сподели:


„За да оцелееш, трябва да предлагаш решения, необходими на пазара.“

Тодор Караджов, управител на „Програма Консулт

Тодор Караджов завършва средно образование, специалност „Електротехника“, дипломира се като магистър машинен инженер, а след това тригодишна следдипломна квалификация по автоматизация на проектирането. Специализира във фирмите KRUP, Messer Grieshaim, ESSAB, Laser Combination Systems и др. От 1980 до 1990 г. работи в СКТМ (Стопански комбинат за тежко машиностроене) в Русе на длъжности инженер-програмист на машини с ЦПУ, ръководител направление „Газорезни машини с ЦПУ-ESAB“ и научен сътрудник II степен. Има регистрирани рационализации и изобретение с доказан икономически ефект за над 1 000 000 лева.
На 05.09.1989 г. със свои колеги регистрира частна фирма „Програма Консулт“, в която е съдружник и работи до момента.


ДМТ: Бихте ли се върнали към началото на вашия бизнес. Как започна всичко и защо се насочихте към създаване на програмни продукти?
Още по време на следването си имах изразен интерес към автоматизацията на процесите и програмирането. Това бяха нови и авангардни специалности, които ме вълнуваха силно. Имах шанса още като млад специалист в СКТМ в Русе да работя на CAD система за подготовка на управляващи програми за газорезни машини с цифрово програмно управление. Последните бяха доставени от ФРГ и бяха оборудвани с последно поколение мини компютри. Преминах и обучение във Франкфурт на Майн. Подобни машини бяха доставени по едно и също време в няколко големи машиностроителни предприятия в България. В хасковския завод ХИММАШ покрай общите задачи за решаване се запознах с г-н Любомир Николов. Той беше аспирант и разработваше подобна CAD система. Реализацията беше на изчислителна мини машина, която се ползваше в рамките на СИВ. Макар и не така модерна и с по-различни програмни инструменти, по-голяма част от задачата за създаване на първата CAD система за подготовка на разкрояването на машини с CNC беше решена успешно още в средата на 80-те години. Нещо повече – вместо на едно работно място, вече можеха да работят няколко оператора на различно отдалечени терминали едновременно с програмата. Екипът програмисти в Хасково се разрасна и програмите ставаха все по-професионални и авангардни за времето си. Тези програмисти станаха основният екип на новосъздадената „Програмна къща“ в Хасково. Тя беше част от Стопанско обединение SPS.
С появата на първите персонални компютри колективът разработи софтуер за работа с тях и така се появи на пазара първата CAD/CAM Прометей система. Софтуерът позволяваше графичен интерфейс и инструменти за директно редактиране на обектите на екран. За първи път се реализира онлайн връзка и управление на машина за лазерно разкрояване на метал на Пловдивския международен панаир.
Ефектът беше изключителен за времето, когато социализмът в България демонстрираше отвореност към световната икономика. Ръководителят на проекта и главен програмист г-н Николов бе поканен и направи престижни презентации в Австралия, ФРГ, СССР, Италия и др. пред елитни производители на софтуер и компютри.
CAD/CAM Прометей стана основен компонент при доставката на произвежданите в България машини за лазерно разкрояване. Те бяха предназначени основно за нуждите на военно-промишления комплекс на страните от бившия Варшавски договор. В същото време, макар и доста сложно, екип от програмисти в Хасково и моят екип продължавахме да тестваме софтуера в реални условия в Русе. И така в началото на септември 1989 г., още във времето на социализма в България, регистрирахме колективна фирма „Програм Консулт“.
По-късно, с настъпилите промени след 1989 г. в България, машиностроенето загуби своя приоритет. Но производството на облекла по поръчка на чуждестранни клиенти се развиваше много добре. Това беше едно предизвикателство за нашия екип, а и една възможност да оцелеем като частна фирма. За целта се наложи да разработим нова CAD/CAM система Consult за конструиране, размножаване и разкрояване на материалите в шивашкото производство. Системата управлява устройства за изчертаване или роботи за автоматично разкрояване на частите, от които са съставени облеклата. Тя има интерфейси за приемане и предаване на данни към най-разпространените CAD системи в света.
Постепенно възможностите на системата се разшириха с нови програми за работа в производството на мека мебел, домашен текстил и за разкрой на технически материали.


ДМТ: Вашата фирма съществува от 30 години, през които бизнес средата в България се променя нееднозначно. Каква е вашата формула за оцеляване?
От началото на нашата дейност като колектив винаги сме търсели новите възможности и предизвикателства. Така още през времето на социализма успяхме като младежки творчески колектив по ТНТМ да стартираме стопанска дейност. Той решаваше задачите за автоматизация на управлението на разкрояването на металите с лазер, плазма и газ. По-късно, пак при социализма, регистрирахме частна фирма. Щом машиностроенето загуби приоритет в България, се насочихме към разработка на софтуер за производството на облекла. През последните години сме в производството на мека мебел, домашен текстил и технически материали. Партньорите ни, производители на роботи за разкрой, работят над проект за лазерно разкрояване. Той ще прилага последните авангардни технологии за рязане на метали и технически материали.
Навярно бъдещето ще ни предложи нови предизвикателства и възможности, както в началото на дейността ни. За да оцелееш, трябва да предлагаш решения, необходими на пазара.


ДМТ: Кои са ценностите, от които се ръководите в работата си?
Можем да ги обобщим така накратко:
 - Поемаме задачи, които можем да изпълним.
- Имаме готовност да добавяме нови възможности към софтуера ни, когато клиентът има рационални предложения.
- Лоялност, дълготрайно сътрудничество, съпричастност и готовност за принос към успехите на клиента са ключови думи в работата ни.


ДМТ: С кои фирми от мебелния бранш работите? Какви ваши продукти ползват те в работата си?
Нашите CAD/CAM ConsultX системи са инсталирани и работят успешно в редица водещи фирми в мебелния бранш. Някои от тях са: „Виденов“ – Ямбол; „Мебел Стил“ – Търговище; „Голд Аполо“ – Русе; „Ретроуют – Аксага“ – Ямбол; „Велга“ – Ловеч; „Ергодизайн“ – Русе; „Калинел“ – Троян и др.
Основният продукт, който използват клиентите, е CAD/CAM ConsultX. С помощта на различни негови модули се проектират и реализират процеси на:
- сканиране и разкрояване на естествени кожи;
- разкрояване на дамаски и текстил;
- разкрояване на карбонов плат, фибростъкло, кевлар, GORE-TEX, PVC, композитни материали, гума, дунапрен, вата и други технически материали;
- биговане и разкрояване на велпапе;
- фрезоване на технически материали и др.
С помощта на CAD/CAM ConsultX се създават управляващи програми за автоматизирано разкрояване чрез роботи от най-разпространените производители. Нашата фирма е представител на фирма FILIZ – производител на роботи за разкрояване на текстил и технически материали и фирма ETON Systems. Имаме инсталации в: „Калинел“ –  Троян; „ТЕД“ – Пловдив; „Дитекс“ – Враца и др.
Фирмата ни е представител на фирма Algotex - производител на широкоформатни високоскоростни JET плотери. Заедно с нашите CAD/CAM ConsultX системи имаме над 150 инсталирани плотера в България и чужбина.


ДМТ: Имате ли конкуренция на българския пазар? Какви са преимуществата на вашата фирма пред конкурентите ви, какво ви отличава от тях?
По отношение на CAD системите има чуждестранни фирми, които доставят подобен универсален или строго специализиран софтуер.
Нашите предимства са:
- имаме постоянно обновяващ се софтуер, съобразен с последните изисквания на клиентите;
- имаме сервизни центрове на три места в България – София, Русе и Хасково, докато конкурентите ни дори нямат представител;
- софтуерът ни управлява всички доставяни в България роботи за разкрояване на материали за мека мебел;
- документацията и потребителският диалог е на български език и др.
За фирмите, които представляваме в България: E-TON Systems, FILIZ, RAM, Algotex и други, имаме изградени сервизни групи, които действат на терен и са гаранция за бързо обслужване на клиентите. Обхващаме комплексно автоматизацията на процесите на проектиране, разкрояване, производство и монтаж на изделията.


ДМТ: Какви са най-големите успехи на вашата фирма, с които се гордеете?
Фирмата ни е носител на златен медал и диплом от Международен панаир Пловдив 2006. Успешно участвахме в Европейски проект във фирма „Велга“ – Ловеч. Там реализирахме проектиране и управление на един и същ робот на процесите:
- сканиране и разкрой на естествени кожи;
- разкрой на текстил - еднослойно и многослойно;
- разкрой на технически материали – гума, изкуствени кожи, дунапрен и др.;
- разкрояване на опаковки чрез биговане и разкрой на велпапе и др.
Успехът е част от ежедневието – без него няма развитие. Той е много важен както на техническо, така също на организационно и професионално ниво.
На техническо ниво успехите ни се дължат на нашите оригинални разработки. Те ни дават най-добрата възможност при всяка промяна в изискванията на доставчиците ни или на потребителите ни да адаптираме продуктите си успешно. Разбира се, зад тези разработки стоят професионалисти, с които много се гордеем.
Днешното време променя представите ни за организация на фирмата. За нас отдавна е загубило значение местоположението на дадения специалист. Офисите на фирмата ни са позиционирани на четири различни места в България – Русе, Хасково, София и Добрич. Много често специалистите са в командировка в България или чужбина, но задачите се решават винаги по възможно най-добрия възможен начин.
Ако трябва да изброим успехи, които най-много ни радват, това са успешните инсталации и доволните клиенти, които са ни избрали да бъдем техни доставчици и да споделяме техните успехи като наши.


ДМТ: Какви са основните проблеми, с които се сблъсквате във вашата работа?
Проблемите са ни като на повечето български фирми. Младите програмисти предпочитат да работят в чужбина. Липсват квалифицирани кадри при клиентите ни. Повечето фирми разчитат да спечелят проект по европрограми и така доставките на системите за автоматизация се забавят или дори отпадат във времето.


ДМТ: В какви насоки виждате потенциал за развитие на вашата фирма?
Все още повечето от фирмите залагат на ръчната работа и средства за разкроявне. CAD/CAM системите за автоматизация на процесите за проектиране и разкрояване на материалите в меката мебел имат голям потенциал.

Роботите на фирма FILIZ, която представляваме, до момента предлагат възможности за разкрояване на почти всички материали за производството на мека мебел с изключение на металните части. В момента те разработват робот за лазерно разкрояване. Той ще отвори една нова ниша за разкрояването на металните части, а и на техническите материали. Предстои да получим ново предизвикателство за подготовка и управление на този вид разкрояване. Надяваме се, както досега, успешно да се справим и да създадем нов софтуерен продукт.


ДМТ: Какво ви предстои оттук нататък?
Ще продължаваме да развиваме софтуера си в крак с изискванията на производството на мека мебел, от една страна, и на производителите на компютри, софтуер и на роботи за разкрояване от друга страна. Предстои разширяване на възможностите на системата ни за управление разкрояването с лазер на метали и технически материали.


Галерия
Още статии

Сдвоеният банциг HR250 може да направи един или два ряза при едно преминаване за листене на призми и дъски.

Повече

„Красотата е в процеса на изработка и тапициране и мисля, че колегите, които се занимават с този вид мебели, също биха потвърдили.“

Повече

„Успехът е да се харесваш, да харесваш това, което правиш и да харесваш начина, по който го правиш.“

Повече

Първите новини за 2020 г. в мебелния бранш идват с новия брой на сп. ДМТ.

Повече

С отложена дата след превантивни здравни мерки.

Повече

Днес Копенхаген е световен пример за най-добри практики в градското планиране. Центърът на града е смесица от традиционна скандинавска и впечатляваща съвременна архитектура с изобилие от обществени пространства за активна дейност...

Повече

- Лампи от бира и отпадъци от кафе================= - Ядливи чашки за кафе заместват неразградимата пластмаса

Повече

- Кафето като устойчива боя за текстил ============ - Велосипед от рециклирани кафе капсули========== Публикация на сп. ДМТ 6/2019

Повече

В съдържанието: Кортен - материалът с благородна ръжда; Дигиталният печат - технология на бъдещето; Интересни интериорни решениия и практични продукти за дома, базирани на магнитната левитация...

Повече

„Устойчивият дизайн трябва да следва идеята за създаване на продукти, които имат положително влияние върху околната среда.“

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code