Статии

Въпрос на правилен банциг

Дата: 11 февруари 2016Сподели:

“Харесва ми да работя с дървен материал още от дете – споделя Иванович, 32-годишен дървопреработвател от гр. Баточина, Сърбия. - Да обикалям с дядо ми в гората, беше истински празник за мен, както и да разглеждам множеството му инструменти за обработка на дървесина в работилницата му” – допълва още той. Дядото на Нeман, господин Милютин Иванович, живее в Радочело, на около 160 км от Баточина и цял живот работи с метал и дървесина. Плод на комбинацията от заниманията му с тези два материала са каруца за впряг и други сложни и прости приспособления, облекчаващи живота далеч от цивилизацията. Заедно с внука си са направили гаражи, тераси и пейки, както и градински мебели за жителите на планинския регион.
През миналата година им направило впечатление, че дървеният материал, който те купуват за изработка на всичко това, непрекъснато поскъпва. Така стигат до решението да си купят банциг и сами да разбичват дървесината.
След задълбочено проучване се спират на Wood-Mizer LT15 – най-малкият модел, който предлага ефективността на Wood-Mizer на достъпна цена. Използва същите ленти и механизъм на водене на лентата, с каквито работят и по-големите банцизи. Банцизите от тази серия са подходящи за стартиращ бизнес и малки цехове, стремящи се към висока производителност.
По думите на Неман този банциг отговарял най-точно по цена и размер на тяхната дейност към онзи момент. Той бързо усвоил работата с него и само за месец се превърнал в опитен банцигар.
Когато започнали да работят на банцига в семейната дъскорезница, нашите герои видели отлична възможност за печалба. Още в първите 3-4 дни работа с него те успели да изработят пълен комплект покривни елементи. Това се разчуло в района и за 9 месеца те продали около 200 куб. м материал под формата на покривни елементи. Малко след това настъпила есента, а с нея и поръчките намалели поради сезонния характер на продукцията им.
“Започнахме да търсим нова посока на развитие и видяхме възможност в производството на палети” – спомня си Неман. И тъй като производителността на машината не е достатъчна, той се обърнал за съвет към Wood-Mizer. Оттам ги посъветвали да инвестират в хоризонтален банциг за листене Wood-Mizer HR115, подходящ за производителите на палети и за работещите за строителството. Така семейството се сдобило и с тази машина. С нея производителността на палети рязко се покачила и към днешна дата правят елементи за около 3000 готови палети ежемесечно.
Заедно с Неман в семейния бизнес работи и баща му Драган Иванович. Семейната компания е осигурила три допълнителни работни места за хората от региона. За производството на палети използват топола и черен бор, закупени от лесничействата и частните стопанства наоколо. Ежедневно заточват 6-7 банцигови ленти за двете машини на Wood-Mizer - LT15 и HR115.
“Изключително съм доволен от решението, което взехме, доверявайки се на Wood-Mizer и закупувайки банцизите им. С тях всичко става точно както е необходимо и навреме. Техниката е много качествена, осигурено е и сервизно обслужване, клиентите ни са доволни, в резултат на което бизнесът ни процъфтява” – споделя Неман.
Успоредно с бизнес успехите в семейство Иванович расте четвърто поколение дървопреработватели. Това е десетгодишната дъщеря на Неман, която любопитно се върти около банцизите и живо се интересува как точно работят. Съвсем скоро и тя ще се включи в семейния бизнес. Неслучайно и фамилното дъскорезно предприятие носи и нейното име - Strugara Nevena.
На снимките:
1. Младият дървопреработвател от Баточина, Сърбия – Неман Иванович
2. Лентовият банциг Wood-Mizer LT15 от дъскорезницата Strugara Nevena
3. Неман Иванович заедно с баща си Драган Иванович до HR115
4. В семейството расте четвърто поколение дървопреработвател в лицето на десетгодишната Невена, която живо се вълнува от работата на родителите си 

Галерия
Още статии

Сдвоеният банциг HR250 може да направи един или два ряза при едно преминаване за листене на призми и дъски.

Повече

„Красотата е в процеса на изработка и тапициране и мисля, че колегите, които се занимават с този вид мебели, също биха потвърдили.“

Повече

„Успехът е да се харесваш, да харесваш това, което правиш и да харесваш начина, по който го правиш.“

Повече

Първите новини за 2020 г. в мебелния бранш идват с новия брой на сп. ДМТ.

Повече

С отложена дата след превантивни здравни мерки.

Повече

Днес Копенхаген е световен пример за най-добри практики в градското планиране. Центърът на града е смесица от традиционна скандинавска и впечатляваща съвременна архитектура с изобилие от обществени пространства за активна дейност...

Повече

- Лампи от бира и отпадъци от кафе================= - Ядливи чашки за кафе заместват неразградимата пластмаса

Повече

- Кафето като устойчива боя за текстил ============ - Велосипед от рециклирани кафе капсули========== Публикация на сп. ДМТ 6/2019

Повече

В съдържанието: Кортен - материалът с благородна ръжда; Дигиталният печат - технология на бъдещето; Интересни интериорни решениия и практични продукти за дома, базирани на магнитната левитация...

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code