Статии

Светлина на една кука

Дата: 25 октомври 2012Сподели:

Камелия Смолянова е родена през 1975 г. Завършва Средното художествено училище за приложни изкуства в София. През годините упражнява художествените си познания, работейки в театъра, киното и по лични проекти.

През 2011 година започва разработването на първия си дизайнерски проект за лампи. Колекцията е изложена до края на октомври 2012 г. в Склада на ул. "Бенковски" 11 в София.

Вие сте художник. Как дойде идеята да се занимавате с дизайн на осветителни тела?
Художник е обобщено понятие, което далеч не се ограничава само в това да създаваш картини. Да си художник, е начин на мислене, начин на възприемане на света, начин на живот. Можеш да сътвориш всичко, което те заобикаля, по свой уникален начин и той ще съответства на нуждата, която имаш, за да го изразиш. Аз имах нужда от светлина, която да огрява пътя ми, за да намеря себе си. Няма по-добра видимост от тази, която сам създаваш. Така, благодарение на моята личностна нужда, някак естествено се появи идеята да се занимавам с дизайн на осветителни тела.

Какво ви вдъхновява в лампите?
Вдъхновява ме възможността да светят през моя поглед, през моето виждане за светлина.

Първата ви колекция, която е изложена в Склада, се казва "Търпение". Търпение за какво?
За всичко! Търпението е половината от справянето с живота! Когато човек осъзнае смисъла на търпението, ще разбере, че нещата се случват тогава, когато е готов за тях, а не когато си мисли, че е време да се случат. Търпението носи мъдрост!

Създавате лампи чрез плетиво. Защо избрахте преждата като материал за работа?
Защото изисква огромно ТЪРПЕНИЕ.

Вие създавате изкуство или дизайн?
Всичко, което ни заобикаля, е изкуство, дизайнът също.

Смятате ли да се занимавате и с друг вид продуктов дизайн?
В настоящия момент се чувствам добре при светлината, има още какво да си дадем взаимно. Но тя неминуемо ще ми отвори други врати към нови предизвикателства.

Още за Камелия Смолянова и плетените й осветителни тела може да прочетете в ноемврийския брой на сп. MD - Мебелен дизайн.

Галерия
Още статии

"Ветекс" ООД е фирма с 28 годишен опит в шивашката промишленост, от които през последните четири е с ярко присъствие в отрасъла за шиене на дивани, домашен текстил и матраци.

Повече

След един доста “дизайнерски” брой на ДМТ, който ви представи най-новите тенденции в мебелите, показани на най-вдъхновяващото световно изложение - Salone del Mobile в Милано през април, сега сме ви подготвили един определено „технически” брой...

Повече

Industry 4.0 се превърна в световен тренд за нововъведения и иновации в различни браншове и индустрии, както, разбира се, и в производството на мебели.

Повече

Новата централна библиотека в Хелзинки - една oда за книгите в дигиталния свят. Библиотеката бе открита ден преди 101-та годишнина на Финландия като независима държава, а името й „Ооди“ означава „ода“.

Повече

Кой ли е предполагал, че в тези преломни години за страната ни като цяло, списание ДМТ ще устои на всички трудни моменти и предизвикателства...

Повече

Hettich показва интелигентни решения за съхрание в малки пространства.

Повече

София, 7 юни 2019, Canon представи новите тенденции и неограничени възможности на дигиталния печат на специално събитие в Generator, на което бяха поканени архитекти, дизайнери и печатари.

Повече

Все повече расте световният интерес към Франция като страна, чийто стил е способен да вдъхне уникалност в един все по-стандартизиран и глобализиран свят. „Извинете моя френски“ си поставя точно тази цел ...

Повече

Ако миналата година инсталацията Das Haus бе вдъхновена от светлината, то тазгодишната къща привлича вниманието със свежите си цветове и усещане за лекота.

Повече

Събитието на кухните тази година бе в Кьолн. Провеждащо се на всеки две години, LivingKitchen показва новостите в света на кухните – технологии, материали, цветове.

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code