Статии

Станислава Генова, управител на „Арте Италиана“

Дата: 25 февруари 2020Сподели:

„Красотата е в процеса на изработка и тапициране и мисля, че колегите, които се занимават с този вид мебели, също биха потвърдили.“


 
Визитна картичка на фирмата
Име на фирмата: „Арте Италиана“ ЕООД
Девиз, слоган (ако има): Inspired by life, created with passion
Адрес: гр. Тетевен, ул. „Вършец“ № 30
Година на основаване: 1997
Персонал: 60
Членство: БКДМП

Станислава Генова по образование е икономист с профил „Международни икономически отношения“. Преди да заеме поста управител в „Арте Италиана“, се е занимавала с финанси. Свободното си време, доколкото изобщо разполага с такова, обича да прекарва с любимите си хора или да чете, или, така да се каже, се опитва да намери т. нар. work - life balance.

ДМТ: В края на 2019 г. „Арте Италиана“ спечели наградата на БКДМП за най-бързо развиващо се средно предприятие. Очаквахте ли тази награда? Какво означава това признание за вас?
С.Г.: Честно казано, бях доста изненадана, когато колегите от Камарата ни съобщиха, че участваме за такъв тип награда. Посоката, в която винаги сме действали, е за изчистване и оптимизиране на всички процеси, необходими за едно производство и мисля, че тази награда е знак, че сме в правилната посока.

ДМТ: Производството на тапицирана мебел има своя специфика. Защо се насочихте към него?
С.Г.: Труден въпрос… Предполагам, винаги съм имала афинитет към мебелната индустрия (може би, при друго стечение на обстоятелствата, щях да съм интериорен дизайнер). Но не се бях замисляла над това, докато не станах първо project manager на проекта, в който участва „Арте Италиана“. Красотата е в процеса на изработка и тапициране и мисля, че колегите, които се занимават с този вид мебели, също биха потвърдили. Харесах фирмата, екипа и отношението им към това, което правят. А се надявам, че и те ме харесват, след като ми предоставиха възможността да бъда част от тях.

ДМТ: Бихте ли ни запознали накратко с историята на „Арте Италиана”?
С.Г.: „Арте Италиана“ има дълга история в мебелната индустрия. От 2003 година насам се специализира в производството на мебели в партньорство с италианската компания „Николети“, като цялото производство е предназначено за износ.
От 2009 година ноу-хау, което придобихме от вече бившите ни италиански партньори, бе приложено в производството отново на мека мебел, в частност - дивани за холандски клиент. Отново производството е само и единствено за експорт.
От 2017 година ни бе предложено участие в съвсем различен проект – боксспринг легла. Отново цялата продукция е за нидерландския пазар, а самият асортимент е във високия ценови клас. Този проект и до днес е действащ, като успяхме да навлезем и на немския пазар.

ДМТ: Кои са ценностите, от които се ръководите в работата си?
С.Г.: Проактивност в комуникацията и действията спрямо нашите клиенти, безупречно качество на всяка цена, навременни и безпроблемни доставки и гъвкавост при възникнали ситуации.

ДМТ: Ако трябва само с няколко думи да опишете мебелите, които създавате, кои биха били те?
С.Г.: Комфортни легла с усещане за лукс. Неслучайно десетки хиляди от тези легла се произвеждат (разбира се, говорим и за други производители) за Западна Европа. Боксспринг спалнята дава комфорт, който обикновената спалня не може да предостави.

ДМТ: Смятате ли, че клиентите трябва добре да са запознати с особеностите на продуктите, които купуват?
С.Г.: Със сигурност! А и от проучванията ни все повече клиенти се интересуват дори и от най-малкия детайл. Когато купуваш нещо с висока стойност, е хубаво да си добре запознат с характеристиките на дадения продукт. Ние също се стараем да дадем тази информация, въпреки че потребителите са запознати с основните специфики. Когато клиентът има добра представа какво иска и какво точно представлява даденият продукт и възможните му разновидности, процесът на работа е много по-лесен и ефективен, а изпълнението е съобразно реални очаквания.

ДМТ: Участвате ли в изложения? Каква е ползата от участие в български и международни изложения?
С.Г.: Преди години участието ни беше активно, но поради различни причини преустановихме тази активност за момента. Въпреки това в плана ни е заложено да подновим своето присъствие както на български, така и на международни изложения.

ДМТ: Кои са основните ви клиенти?
С.Г.: Нашата основна таргет група са веригите магазини и търговците на едро (т. нар. wholesalers). Както вече споменах, 100% от производството работи за нидерландския и немския пазар.

ДМТ: Виждате ли потенциал в българския пазар? Какви мебели харесва българинът?
С.Г.: Спалните, които изработваме, не могат да се предложат на масовия български потребител. Все още покупателната ни способност е ниска и това логично влияе върху избора. Наблюдаваме, че основните търговци в България също предлагат боксспринг легла, като в разговори с тях се потвърди мнението, че моделът е непознат за нашите сънародници (аз бих добавила и като цяло на Балканите, тъй като имаме поглед и в съседните страни), което затруднява продажбите. В допълнение на това моделите трябва да се „пригодят“ за ежедневието ни, т.е. трябва да са функционални, тъй като домовете с големи спални са рядкост. Това води до ограничение и в асортимента.

ДМТ: Как оценявате конкуренцията? Кои са преимуществата на вашата компания спрямо тези на вашите конкуренти?
С.Г.: Обикновено избягвам да давам оценки – всички имаме трудности. Има страхотни производства и търговски фирми в България. Всеки се стреми към иновативност в различни сфери.
Не бих казала преимущества, но нашето дружество е със строго специализиран асортимент. Повечето от дизайните са уникални и не могат да се намерят при останалите. Гъвкави и изобретателни сме и отговаряме на поставените изисквания в срок с готови предложения. Най-важни са ясната комуникация и екипът, който е правил наистина чудеса за постигане на крайния резултат.

ДМТ: Какво е отношението ви към онлайн търговията? Виждате ли в нея потенциал за развитие на вашата фирма?
С.Г.: Онлайн търговията е бъдещето в тази индустрия. Все още българите нямат навика да пазаруват почти всичко онлайн - къде заради несигурност в разплащателната система или поради несигурност в дадения продукт. Въпреки това за някои категории мебели онлайн търговията не е най-доброто средство. Слабото място на онлайн магазина е, че не може да даде ясно представа за текстурата на дадения каталог от платове и кожи, както и реално какъв е точният нюанс. Когато си зависим от възприятието на клиента за тясно специализиран продукт като тапицираните спални, онлайн търговията придобива по-скоро маркетингов характер, отколкото директно средство за приходи.

ДМТ: Какви са основните проблеми на производителите на мебели в България? Вашата фирма е позиционирана в малък български град. Имате ли проблеми с набирането на кадри например? Или с доставките на материали?
С.Г.: Ако поставите темата за кадрите в България, мисля, че няма колеги в страната, при които този проблем да не съществува. Това е тенденция, която не може да се избегне и единствените начини за справяне са автоматизация (доколкото се може, разбира се, тъй като при някои операции човешкият труд няма как да бъде заменен) и по-добри условия на труд.

ДМТ: Какви са вашите цели оттук нататък? Какво ви предстои?
С.Г.: Целите, които сме си поставили за тази и следващите три години, са разширяване на портфолиото, диверсификация на клиентския портфейл и най-общо казано, модернизиране на производствената база. Делът, който дадена фирма заема на пазара, е от изключително значение и вярвам, че постигането на тези „малки“ цели ще допринесе за по-сериозното ни присъствие в идните години.

Галерия
Още статии

Сдвоеният банциг HR250 може да направи един или два ряза при едно преминаване за листене на призми и дъски.

Повече

„Успехът е да се харесваш, да харесваш това, което правиш и да харесваш начина, по който го правиш.“

Повече

Първите новини за 2020 г. в мебелния бранш идват с новия брой на сп. ДМТ.

Повече

С отложена дата след превантивни здравни мерки.

Повече

Днес Копенхаген е световен пример за най-добри практики в градското планиране. Центърът на града е смесица от традиционна скандинавска и впечатляваща съвременна архитектура с изобилие от обществени пространства за активна дейност...

Повече

- Лампи от бира и отпадъци от кафе================= - Ядливи чашки за кафе заместват неразградимата пластмаса

Повече

- Кафето като устойчива боя за текстил ============ - Велосипед от рециклирани кафе капсули========== Публикация на сп. ДМТ 6/2019

Повече

В съдържанието: Кортен - материалът с благородна ръжда; Дигиталният печат - технология на бъдещето; Интересни интериорни решениия и практични продукти за дома, базирани на магнитната левитация...

Повече

„Устойчивият дизайн трябва да следва идеята за създаване на продукти, които имат положително влияние върху околната среда.“

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code