Статии

Кошери made by Wood-Mizer LT15

Дата: 26 април 2016Сподели:

Джон Енрайт е роден в семейство на мисионери и прекарва целия си живот в Конго и Замбия. Работи като пастор, учител, пилот... и пионер в областта на устойчивото управление на проекти за икономическо развитие.
Семейството на Енрайт избягва от Конго в началото на гражданската война през 1998 г. Установява се недалеч от Ндола, третия по големина град в Замбия с население от около половин милион души. Тук членовете на семейството започват да преподават в професионално-техническо училище, детска школа, неделно училище и да участват активно и в други социални проекти.
Джон също работи с местните жители, като им осигурява работа в инициираните и развиваните от него бизнес направления като ферми за отглеждане на риба тилапия, алое вера, бананови плантации, животновъдство и дървообработващ цех.
Джон постигна успех във всички тези проекти, но голямото му желание е да бъде производител на пчелен мед. Така той стартира и тази дейност, и резултатите не закъсняват – още първата година кооперативът му успява да добие 100 тона екологично чист мед.
Любопитен факт е, че идеята за производството на мед, се ражда в дървообработващия бизнес, докато търси приложение на дървесните отпадъци в цеха. Не след дълго се ражда и решението - от дървесните отпадъци започват да се правят кошери!
В началото на 1980 г. основателят на Wood-Mizer Дон Ласковски дарява за мисията на Енрайт хоризонтален лентов банциг. Джон създава малка дървообработваща работилница, където от местна дървесина се правят врати и прозорци, достъпни за местните жители. Така той показва на практика ценността на дървото, което е в състояние да подобри значително качеството на живот в Африка.
Кооперативът Bee Sweet Honey
Проектът стартира преди повече от осем години, като в началото заетите в него научават ценни уроци, като този как да намалят риска от кражба, как да се предотврати нападанията от термити и зайци. Усилено се работи и върху конструкцията на кошерите, която да способства за чистотата на продукта и да облекчава събирането и съхранението му. „Това, което правим днес, са кошери африкански стил, които не могат да се намерят в Америка и Европа” - обяснява Джон.
Постепенно екипът, ангажиран в проекта, разработва кооперативен бизнес модел с участието на възможно най-голям брой хора, които да работят за себе си, при гарантиран контрол на качеството.
Участниците в Bee Sweet Honey са местни жители, които отглеждат определен брой кошери, като основното им задължение е да осигурят благоприятно и сигурно място за тях. Според Джон идеалният брой кошери, който може да управлява един човек е 25, но сред членовете на кооператива има и такива с по 40.
Екипът на Джон посещава участниците в кооператива два пъти годишно, през пролетта и есента, за да събере меда и да плати за работата въз основа на количеството мед. През 2014 г. ангажираните в него са получили повече от 65000 британски лири, а през 2015 г. и повече, поради значителното увеличаване на кошерите.
„Ние не се занимаваме с пчеларството, само събираме меда - обяснява Джон. - Пчелите вършат своята работа, а нашият ангажимент е два пъти в годината да събираме меда от кошерите. Тази на пръв поглед простичка система позволява на местните да печелят достатъчно, за да изпратят децата си на училище или да оправят покривите на къщите си например – с една дума да покрият своите потребности от първа необходимост и да имат достоен живот”- споделя предприемачът
"Приятелско" производство на пчелни кошери в Африка
При Джон в дървообработващия цех работят на пълно работно време 15 души. Като дървен материал за кошерите се използват отпадъците от дървообработващо предприятие, както и евтини нискокачествени трупи, добивани в близост. Трупите се разбичват на призми на Wood-Mizer LT15, а след това се обработват на делителен банциг до получаване на необходимата дебелина на дъските. Готовите дъски се заръбват на необходимата дължина.
Джон потвърждава, че малката му дъскорезница е ключова част от проекта с меда. "Всичко, което е свързано с дъски, го прави банцигът Wood-Mizer, способен лесно да разбичи материала със специфични характеристики, което ни позволява да направим кошери. Без дъскорезницата нищо нямаше да се получи. Тя е важно звено във веригата, която днес генерира доход за хиляди хора"- казва той.
По време на суша дъските се нареждат навън на слънце и изсъхват за два дни, а след това ги заръбват по краищата, за да се получат странични панели за кошери.
"Пчелите не се вълнуват от дизайна на кошера" – смее се Джон, показвайки един примитивен метод на свързване на детайлите. След това различните компоненти за кошерите се опаковат за транспорт. Окончателното сглобяване се извършва след доставката, така се намаляват транспортните разходи.
Перспективи
Въпреки че кооперативът Bee Sweet Honey прави няколко години мед само за Замбия, реалният растеж започва, когато получава сертификат за биологично производство и стартира износ на мед за Европейския съюз.
Днес в кооператива участват повече от 6000 замбиеца, които отглеждат около 30 000 пчелни кошера в Северна Замбия. Всеки кошер произвежда около 15 кг мед на година, така че в края на годината се събира значителна реколта. Петдесет тона са събрани през пролетта на 2014 г., 90% от меда се продава на международния пазар. Остатъкът - на местния пазар на по-ниски цени.
"Проектът е уникален - казва Джон. - Той позволява на обикновените хора да произвеждат сертифициран биологичен мед, който се продава в целия свят. Сега те правят биологичен мед, биологичен восък и получават за това съответното заплащане. И това не е благотворителност” - пояснява той.
Всеки ден дървообработващият цех на Джон произвежда компоненти за повече от двеста кошера. Неговата цел - 500 кошера на ден. За да постигне такъв резултат, закупува двоен вертикален банциг Wood-Mizer TVS, който ще увеличи производителността най-малко два пъти.
"Бихме се радвали, ако и други организации заимстват нашия бизнес модел - казва Джон . – Той е чудесен източник на доходи за местните хора, открива нови перспективи за живот " – споделя той в заключение.
Джон е щастлив, че вече има и последователи, развиващи подобни проекти в Хондурас, Етиопия, Конго и Малави.
Автор: Джейкоб Муни, Wood-Mizer

Галерия
Още статии

Сдвоеният банциг HR250 може да направи един или два ряза при едно преминаване за листене на призми и дъски.

Повече

„Красотата е в процеса на изработка и тапициране и мисля, че колегите, които се занимават с този вид мебели, също биха потвърдили.“

Повече

„Успехът е да се харесваш, да харесваш това, което правиш и да харесваш начина, по който го правиш.“

Повече

Първите новини за 2020 г. в мебелния бранш идват с новия брой на сп. ДМТ.

Повече

С отложена дата след превантивни здравни мерки.

Повече

Днес Копенхаген е световен пример за най-добри практики в градското планиране. Центърът на града е смесица от традиционна скандинавска и впечатляваща съвременна архитектура с изобилие от обществени пространства за активна дейност...

Повече

- Лампи от бира и отпадъци от кафе================= - Ядливи чашки за кафе заместват неразградимата пластмаса

Повече

- Кафето като устойчива боя за текстил ============ - Велосипед от рециклирани кафе капсули========== Публикация на сп. ДМТ 6/2019

Повече

В съдържанието: Кортен - материалът с благородна ръжда; Дигиталният печат - технология на бъдещето; Интересни интериорни решениия и практични продукти за дома, базирани на магнитната левитация...

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code