Статии

Формоването на фурнир - вчера, днес и утре

Дата: 29 март 2011Сподели:

Фурнирът като ефектен декоративен материал за облицоване има вековна история. Стремежът към усъвършенстване на способността му за деформация при облицоване на предмети със сложна форма или производството на формовани детайли от слоеста дървесина и днес е толкова актуален, както и преди сто години. Дървесината, респективно слоестата, притежава сравнително малка способност за триизмерно формоване, тъй като при нея за разлика от металите липсва способността към пластична деформация при опън. Пластифицирането на фурнира не увеличава шансовете му за дълбоко изтегляне в матрици за кухи форми без образуване на пукнатини и гънки. От десетилетия се експериментира подобряването на способността на масивната и слоеста дървесина за пластично формоване чрез подходяща технология за предварително обработване на фурнира.

Още преди 80 години се правят първите опити за безстружково формоване на така наречената "дървена ламарина". Така е била наричана слоестата дървесина, произвеждана от много тънък развиван фурнир от меки дървесни видове. През 1929 година в Техническия университет в Дрезден са произведени кухи тела от трислойна "дървесна ламарина" с помощта на нагреваема преса за формоване. Най-добри резултати са получени при влажност на шперплата 25%, температура на буталото 130 градуса по Целзий и скорост на изтегляне 30 mm/s. Кухите тела, получени чрез формоване на шперплат с дебелина 0,6 - 1,5 mm, са имали външен диаметър 80 mm, радиус на закръгление само 3,3 mm и дълбочина на изтегляне до 40 mm.
Дълбокото изтегляне на тези кухи тела е било съпроводено от образуването на гънки по периферията.

Постигане на нови форми чрез валцоване и пресоване
Облицоването с фурнир на криви и профилирани дървесни детайли от десетилетия е предизвикателство за технолозите. За качествено покриване на кривини с по-малки радиуси на закръгление или по-големи дълбочини на профилиране е необходимо модифициране на фурнира. То може да се извърши и по механичен път при работа с мембранни преси или вакуумни камери - примерно чрез разкрояване на ивици или нанасяне на резки по посока на влакната. Подобни методи за повишаване гъвкавостта на фурнира при производството на двуизмерни формовани детайли от файнлайн фурнир са разработени още преди 20 години от италианската фирма ALPI . През 80-те години на двадесетия век експериментаторът от Техническия университет в Дрезден - Мьолер, произвел кухи тела от трислойна "дървена ламарина" - отново се връща към идеята за разкрояване на фурнира на ивици и патентова метод за производство на триизмерно огънати формовани елементи от шперплат. През 1996 г. в Института по дървообработване и хартиено производство към Техническия университет в Дрезден се изследва възможността за формоване на такива ивици фурнир и техните гранични състояния. От 5-слоен шперплат са произведени цилиндрични формовани детайли с външен диаметър 108 mm
Днес се произвеждат еластични фурнири, които се прилагат примерно в автомобилостроенето или са предназначени за залепване върху профилирани повърхности чрез валцоване между два притискащи валяка след каширане върху водоустойчива хартия.

Нов начин за повишаване еластичността на фурнира е надлъжното пресоване на фурнирни блокове. Пресованият дървен материал под формата на кантове досега се е използвал само за производство на полуфабрикати с форма на пръчки или лайстни, които имат ограничена способност за огъване. Фирма RICHTER FURNIERTECHNIK е разработила технология за производството на кантове, навити на ролки, чрез пресоване. Най-напред дървесните призми се нарязват до окончателна дебелина 3 mm. Чрез специална връзка за получаване на безкрайна лента се извършва присъединяване на отделните парчета, които след това се навиват на ролка.
Възможностите за приложение са най-големи при обработващите центри (BAZ), където пресованият кант с дебелина от 3 mm може да се огъва до много малки радиуси. Обикновените кантослепващи машини извършват операцията на няколко степени.
Недостатъците на пресованите кантове спрямо обикновенните слоести кантове се проявяват най-ясно при фрезованите радиуси. В зависимост от разположението на влакната и свойствата, зависещи от растежа, масивната дървесина проявява склонност към откъртване, когато фрезерите за закръгление се движат срещу влакната. RICHTER FURNIERTECHNIK предлага за такива случаи многослойни кантове от пресован фурнир с дебелина от 1,5 до 4 mm от бук, явор, дъб и череша.
Малки радиуси на огъване за производството на мебели и автомобили
В Института по дървообработване и хартиено производство към Техническия университет в Дрезден в момента се провеждат предварителни проучвания, целящи подобряване на триизмерното формоване на фурнир и слоеста дървесина. Правят се комбинации между фурнир и пластмаси или технически текстилни материали, които като носещи могат да поемат повече сили на деформация от фурнира. Друга възможност за подобряване на способността за триизмерно формоване е създаването на допълнителни пътища за надлъжна деформация в дървесината, чрез термо-механично обработване преди направата на фурнир. В сътрудничество с RICHTER FURNIERTECHNIK се работи по темата "Пресоване и уплътняване на дървения материал". Обща цел е да се усъвършенства технологията на пресоване, така че да се осъществи триизмерно формоване на фурнир за нуждите на мебелното и автомобилното производство. В областта на вътрешното обзавеждане се изискват малки радиуси на закръгление и големи дълбочини на профилиране. Използването на еластичен фурнир създава нови възможности за облицоване на закривени, фрезовани или триизмерни детайли.

Източник: сп. ДМТ

Още статии

В периода 16-ти септември 2016 до 16-ти януари 2018 година, компанията успешно изпълни проект BG05M90P001-1.003-0304 финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.

Повече

Как да разбичвате тънки трупи и да получавате печалба? Има добри технологични решения, доказани в практиката

Повече

Достъпен и икономичен банциг за начално ниво на производство на палети. Дървопреработвателите от различни страни често използват като допълнение към банцига LT15 хоризонталния листач HR115.

Повече

Екотехпродукт ООД има удоволствието да Ви покани на традиционния „Ден на отворените врати“ на 06 Октомври 2017 г., петък, от 10:00 ч. в своето дъщерно предприятие Вита 02 ЕООД, гр. Тетевен, кв. Полатен.

Повече

Испанският предприемач Давид Мартин успешно съвместява бизнеса и хобито: той прави уникални неща от дървесина и смята, че този чудесен природен материал съдържа в себе си образи, които само трябва да почувства и да извае.

Повече

Древният манастир Света Тройца в Етрополе, където духовният живот не е преставал, постепенно се обновява като се запазва автентичният му облик

Повече

Гринд ЕООД сключи административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси 2014-2020, процедура чрез подбор на проекти BG05M90P001-1.003 Ново работно място 2015.

Повече

Wood-Mizer започва пролетна промоция за оранжевата серия банцизи.

Повече

Светещ мокет е най-новата съвместна разработка на Philips Lighting и Desso.

Повече

Как великолепното дърво, родено в Америка, пресече океана, прихвана се в Европа и стана национално достояние на Унгария

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code