Статии

Дизайн от пясък

Дата: 15 май 2015Сподели:

Всички разбираме колко полезно за здравето и природата е изплозването на естествените материали като алтернатива на продуктите от химическата промишленост. Разбира се в редица случаи тяхната употреба не е удачна, което предполага смесването им с други материали за придобиване на нужните качества.<br><br>Добре известни са глинените съдове и аксесоари, каменните плотове и облицовки, а от дървесина можем да изваяме почти всяко изделие. Възможно ли е обаче да направим лампа от пясък? А стол или маса?<br>Редица дизайнери експериментират именно в тази посока, създавайки успешно продукти от смеси, съдържащи в голямо количество именно познатия ни от плажната ивица материал. Не ли всъщност пясъкът остатъчния продукт от дейността на природните стихии- ресурс, който съществува в изобилие сред нас и който все още не е разкрил пълния си потенциал. Дори и най-малките деца познават някои от свойствата на пясъка, а подобно на технологията използвана от тях, съвременните дизайнери експериментират с по-функционални форми.<br><br>Технологията за изработка на продукти от пясък не се различава особено от тази на глинените изделия. В използваната смес, обаче, се прибавят различни смоли и подобрители, които придават на продуктите необходимата устойчивост на външните фактори. Различните механични свойства на отделните продукти от пясък са резултат от въздействието на три основни фактора- температура, налягане и процентно съдържание на съставните вещества. Допълнително пясъкът може да бъде и оцветен и формован в по-сложен калъп за придобиване на желаната форма и уникален вид.<br><br>Едни от най-популярните пясъчни продукти са колекцията <b><i>Sand made</i></b>&nbsp;на испанското студио <b>Alien&amp;Monkey</b>. Събирайки материал от бреговете на Барселона, дизайнерите се опитват да придадат преходност на дизайнерските си изделия, извайвайки ги от природата и давайки им възможност отново да станат част от нея в края на живота си. Лампи, мебели за екстериора и екологични опаковки са част от колекцията продукти, приготвени в калъп и след това втвърдени при високо налягане и температура.<br><br>По подобен начин работи и дизайнерът <b>Jon Bjornsson</b> (Йон Бйорнсон), който обаче използва типичния за неговия район материал- вулканичен пясък. Исландецът изготвя хартиени калъпи, отлива сместа от пясък и смола като след изсъхването премахва хартията, разкривайки причудливите форми, напомнящи вулканични отломъци. Bjornsson придава фина текстура с красиви отблясъци на маси и аксесоари за дома, събрани в серията <b><i>Flower eruption</i></b>.<br><br>В много по-занаятчийски стил са оцветените табуретки на студио <b>Kueng Caputo</b> (Куенг Капуто), използващи смес от хоросан и оцветен пясък за достигане на необходимата здравина. Веднъж втвърдена в калъпа, желаната форма на мебелите се придава механично с помощта на длета, чукове и други художествени инструменти. <br><br>

Галерия
Още статии

Популярните дървообработващи машини на шведската машиностроителна фирма MOReTENs AB се предлагат вече в глобалната дистрибуторска мрежа на Wood-Mizer.

Повече

Остават последни бройки от учебника „Конструиране на мебели. Конструктивни елементи и съединения в мебелите“ с автори проф. Георги Кючуков и доц. Васил Живков на издателство „Бисмар”, 2016 г.

Повече

Предстои провеждането на най-голямото изложение за дървообработващата промишленост в Тайван, WOOD TAIWAN 2018.

Повече

В периода 16-ти септември 2016 до 16-ти януари 2018 година, компанията успешно изпълни проект BG05M90P001-1.003-0304 финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020.

Повече

Как да разбичвате тънки трупи и да получавате печалба? Има добри технологични решения, доказани в практиката

Повече

Достъпен и икономичен банциг за начално ниво на производство на палети. Дървопреработвателите от различни страни често използват като допълнение към банцига LT15 хоризонталния листач HR115.

Повече

Екотехпродукт ООД има удоволствието да Ви покани на традиционния „Ден на отворените врати“ на 06 Октомври 2017 г., петък, от 10:00 ч. в своето дъщерно предприятие Вита 02 ЕООД, гр. Тетевен, кв. Полатен.

Повече

Испанският предприемач Давид Мартин успешно съвместява бизнеса и хобито: той прави уникални неща от дървесина и смята, че този чудесен природен материал съдържа в себе си образи, които само трябва да почувства и да извае.

Повече

Древният манастир Света Тройца в Етрополе, където духовният живот не е преставал, постепенно се обновява като се запазва автентичният му облик

Повече

Гринд ЕООД сключи административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси 2014-2020, процедура чрез подбор на проекти BG05M90P001-1.003 Ново работно място 2015.

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code