Статии

Дизайн от пясък

Дата: 15 май 2015Сподели:

Всички разбираме колко полезно за здравето и природата е изплозването на естествените материали като алтернатива на продуктите от химическата промишленост. Разбира се в редица случаи тяхната употреба не е удачна, което предполага смесването им с други материали за придобиване на нужните качества.<br><br>Добре известни са глинените съдове и аксесоари, каменните плотове и облицовки, а от дървесина можем да изваяме почти всяко изделие. Възможно ли е обаче да направим лампа от пясък? А стол или маса?<br>Редица дизайнери експериментират именно в тази посока, създавайки успешно продукти от смеси, съдържащи в голямо количество именно познатия ни от плажната ивица материал. Не ли всъщност пясъкът остатъчния продукт от дейността на природните стихии- ресурс, който съществува в изобилие сред нас и който все още не е разкрил пълния си потенциал. Дори и най-малките деца познават някои от свойствата на пясъка, а подобно на технологията използвана от тях, съвременните дизайнери експериментират с по-функционални форми.<br><br>Технологията за изработка на продукти от пясък не се различава особено от тази на глинените изделия. В използваната смес, обаче, се прибавят различни смоли и подобрители, които придават на продуктите необходимата устойчивост на външните фактори. Различните механични свойства на отделните продукти от пясък са резултат от въздействието на три основни фактора- температура, налягане и процентно съдържание на съставните вещества. Допълнително пясъкът може да бъде и оцветен и формован в по-сложен калъп за придобиване на желаната форма и уникален вид.<br><br>Едни от най-популярните пясъчни продукти са колекцията <b><i>Sand made</i></b>&nbsp;на испанското студио <b>Alien&amp;Monkey</b>. Събирайки материал от бреговете на Барселона, дизайнерите се опитват да придадат преходност на дизайнерските си изделия, извайвайки ги от природата и давайки им възможност отново да станат част от нея в края на живота си. Лампи, мебели за екстериора и екологични опаковки са част от колекцията продукти, приготвени в калъп и след това втвърдени при високо налягане и температура.<br><br>По подобен начин работи и дизайнерът <b>Jon Bjornsson</b> (Йон Бйорнсон), който обаче използва типичния за неговия район материал- вулканичен пясък. Исландецът изготвя хартиени калъпи, отлива сместа от пясък и смола като след изсъхването премахва хартията, разкривайки причудливите форми, напомнящи вулканични отломъци. Bjornsson придава фина текстура с красиви отблясъци на маси и аксесоари за дома, събрани в серията <b><i>Flower eruption</i></b>.<br><br>В много по-занаятчийски стил са оцветените табуретки на студио <b>Kueng Caputo</b> (Куенг Капуто), използващи смес от хоросан и оцветен пясък за достигане на необходимата здравина. Веднъж втвърдена в калъпа, желаната форма на мебелите се придава механично с помощта на длета, чукове и други художествени инструменти. <br><br>

Галерия
Още статии

След един доста “дизайнерски” брой на ДМТ, който ви представи най-новите тенденции в мебелите, показани на най-вдъхновяващото световно изложение - Salone del Mobile в Милано през април, сега сме ви подготвили един определено „технически” брой...

Повече

Industry 4.0 се превърна в световен тренд за нововъведения и иновации в различни браншове и индустрии, както, разбира се, и в производството на мебели.

Повече

Новата централна библиотека в Хелзинки - една oда за книгите в дигиталния свят. Библиотеката бе открита ден преди 101-та годишнина на Финландия като независима държава, а името й „Ооди“ означава „ода“.

Повече

Кой ли е предполагал, че в тези преломни години за страната ни като цяло, списание ДМТ ще устои на всички трудни моменти и предизвикателства...

Повече

Hettich показва интелигентни решения за съхрание в малки пространства.

Повече

София, 7 юни 2019, Canon представи новите тенденции и неограничени възможности на дигиталния печат на специално събитие в Generator, на което бяха поканени архитекти, дизайнери и печатари.

Повече

Все повече расте световният интерес към Франция като страна, чийто стил е способен да вдъхне уникалност в един все по-стандартизиран и глобализиран свят. „Извинете моя френски“ си поставя точно тази цел ...

Повече

Ако миналата година инсталацията Das Haus бе вдъхновена от светлината, то тазгодишната къща привлича вниманието със свежите си цветове и усещане за лекота.

Повече

Събитието на кухните тази година бе в Кьолн. Провеждащо се на всеки две години, LivingKitchen показва новостите в света на кухните – технологии, материали, цветове.

Повече

Конкурсът се провежда за девети пореден път по време на изложенията Техномебел и Светът на мебелите в Интер Експо Център. Целта му е да се популяризират най-добрите мебели, произведени от български фирми по проект на български дизайнери.

Повече
Брандове
Анкета
При създаването на нов интериор се доверявате предимно на:

Собствения си вкус и познания

Съветите на интериорен дизайнер

Препоръките на производител

Предложения от интериорните списания

От всичко изброено по малко

Моля, въведете вашият email.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Моля, влезте в системата като въведете email и парола.
Всички полета са задължителни!
Нямате регистрация? Регистрирайте се!
Mebeli.info гарантира неприкосновеността на вашите лични данни. Информацията, която въведете тук, няма да бъде предоставяна на трети лица.
Всички полета са задължителни!

Enter code refresh code